вторник, 27 апреля 2021 г.

 


Книга – одне з найбільших чудес, створене людиною. З тих пір, як люди навчилися писати, свою всю мудрість вони довірили книгам. Книга – справжній маг. Скільки дивовижних таємниць відкривається нам завдяки книгам!

Цікаві факти про книги:

1. Люди почали читати мовчки тільки в 4 столітті нашої ери. До цього людство завжди читало вголос.

2. Найстаріша друкована кольорова книжка - китайське керівництво по каліграфії і малюванню, було створено в 1633 році.

3. Найбільша у світі книга побачила світ у 1832 році у Лондоні. Вона називається «Пантеон англійських героїв», її довжина – 5,7 метрів. Розмір літер цієї книжки становить 15 см.

4. Найменша надрукована книга – «Мурашки» видана у 1980 році в Японії, її розміри – 1,4 на 1,4 см.

5. Найменша книга в світі - «Кобзар», створена вона українським майстром М. Сядристим. У книжці 12 сторінок і на кожній по 8 віршованих рядків. Сторінки настільки тонкі, що перегортати їх можна лише кінчиком загостреної волосини. Зшита книжка павутиною, а обкладинка зроблена з пелюстки безсмертника. Через мікроскоп можна прочитати поезії Т. Шевченка.

6. Найтовстіша у світі книга англійський словник, що має 8600 сторінок.

7. Нeзвичайну Біблію можуть побачити відвідувачі Державного музею мистецтв у Грузії. На важких кам’яних плитах рукою стародавнього майстра висічено 20 сюжетів на теми Старого й Нового завітів. Така Біблія існує в одному примірнику, її кам’яні сторінки знайдено у високогірному селі Цебельда

8. "Німецький словник" вважається найбільшим в світі. Складати його почали брати Грімм в 1854 році, далі роботу продовжили інші, менш відомі автори, і праця була закінчена тільки в 1971 році. Словник налічує 34519 сторінок і виданий в 33 томах.

9. В різний час під заборону потрапляли такі книги як "Убити пересмішника", Харпер Лі, "Лоліта", Набокова, "Над прірвою в житі", Селінджера, "1984" і "Скотний двір" Оруелла і навіть "Пригоди Гекельберрі Фінна" і " Гаррі Поттер".

.


Комментариев нет:

Отправить комментарий